Miazga słonecznikowa DORVITA

Miazga słonecznikowa DORVITA

to produkt otrzymany z łuskanego, prażonego ziarna słonecznika. Produkt ten po przeprowadzeniu szczegółowych badań, znalazł zastosowanie w przemyśle piekarskim i cukierniczym jako dodatek do tradycyjnych wyrobów piekarskich, ciastek kruchych typu orzechowego, słonecznikowego, zbożowego i chałwowego. Duża zawartość naturalnego tłuszczu w miazdze słonecznikowej i specyficzny smak, wpływają również bardzo pozytywnie na wyroby piekarskie, między innymi przedłużając świeżość gotowych wyrobów. Miękisz ciasta po wypieku jest bardziej wilgotny od tradycyjnego pieczywa, a po upływie kilku dni nie ma posmaku i struktury czerstwego pieczywa. Pieczywo z dodatkiem ,,Dorvita" charakteryzuje się chrupiącą skórką, równomierną porowatością, jak również nie ma efektu nadmiernego rozrostu ciasta, co jest zazwyczaj przypadłością po zastosowaniu polepszaczy. Jako dodatek wzbogacający pieczywo pszenne i pszenno-żytnie dozowane jest w ilości 7-10 proc. w stosunku do ilości wody. W przypadku ciast sztywnych udział wody powinien zostać zmniejszony o ilość zadozowanej ,,Dorvity”. Jako dodatek smakowy i aromatyczny do ciastek kruchych stosujemy w ilości 10 % w stosunku do całej masy ciasta. Produkt nawet znalazł zastosowanie przy produkcji lodów rzemieślniczych „Van Gogh”.

Nazwa asortymentu Rodzaj opakowania Paleta
Waga opakowania netto (wiaderko plastikowe) Ilość opakowań na palecie
Pasta słonecznikowa ‚DORVITA’ 11 kg 59